top of page

שלדות
Frames

DSC00024.jpg

השלדה היא הרכיב המחזיק את כל חלקי הרחפן יחדיו, עליו נחבר את כל הרכיבים. השלדה תקבע חלק גדול ממאפייני הרחפן ולכן בבחירת שלדה יש לשים לב שהיא תשפיע על הבנייה שלנו והחלקים אותם נצטרך, לדוגמא:

מנועים (מרחק חורים), גודל הסטאק (20X20, 25.5X25.5, 30X30), גודל המצלמה (14 מ"מ, 19-21 מ"מ), כמובן גודל הפרופים וכו'

שלדות לרוב יסומנו ע"פ גודל הפרופים המקסימלי (והמומלץ) אותו הן יכולות להכיל. לרוב בגדלים הקטנים המספר יהיה במ"מ (65 מ"מ, 75 מ"מ, 85 מ"מ) ואז בגדלים הגדולים יותר באינצ'ים (2", 3", 3.5", 4", 5", 6", 7", 8", 10", 13")

לעמוד החנות לרכישת שלדות

בנוסף הרחפנים "מתוייגים" בשמות לפי מחלקות, ננסה לסקור את מרב הסוגים:

טייניוופ:

רחפנים קטנים (65-75-85 מ"מ) המיועדים לטיסה במקומות סגורים. בעלי מגני פרופים ולרוב יהיו בעלי שלדות פלסטיק.

טייניוופ בשל המשקל הקל לרוב מאוד עמידים ואפשר לרסק אותם ללא גרימת נזק (לרחפן, או לדברים מסביב), מצד שני בשל המנועים החלשים יותר קשה להטיס אותם והרבה יותר קשה לבצע תרגילים אקרובטיים בדומה לטיסות פריסטייל. למרות זאת יש מטיסים שמקיימים ליגות תחרויות (רייסינג) של טייניוופ וגם תחרויות פריסטייל. הרחפנים הפופולריים ביותר בסקטור הזה הם סדרת ה Mobula של Happymodel.

בגלל שרחפנים כאלו קטנים חייבים משקל קל, לרוב הם יגיעו עם מערכות וידאו אנלוגיות - מה שדורש גם משקף אנלוגי. מטיס שמחזיק משקף דיגיטלי יצטרך לקנות מתאם או שלא יוכל להנות מרחפני טייניוופ קלים ללא סט אנלוגי בנוסף.

הערה: יצרני משדרים דיגיטליים מייצרים משדרים קלים לטייניוופ, tl הם עדיין לא במשקל של אנלוגי (HDZero , Walksnail). נכון לינואר 2024, DJI לא הוציא מערכת דיגיטלית קלה מספיק לטייניוופ קל (קיים מובולה8 עם O3, אבל ההתנהגות של הרחפן שונה משמעותית בשל המשקל העודף)

טות'פיק:

רחפנים קטנים (אין הגדרה מדוייקת, אבל עד 3" ברמת העקרון), בדומה לטייניוופ אך שאינם בעלי מגני פרופים ודומים יותר בצורתם לרחפן פריסטייל. החסכון במשקל מגני הפרופים הוא משמעותי במיוחד ברחפן כ"כ קטן ושלדת הקרבון נותן לו התנהגות באוויר שהרבה יותר דומה לרחפן פריסטייל. מצד שני גם הנזק כשהוא פוגע בקירות בבית או בעצמים יותר דומה לפריסטייל מאשר טייניוופ שאחרי נגיעה בקיר יכול להמשיך לטוס כאילו לא קרה כלום.

סינוופ:

רחפן המיועד לצילום, בעיקר במקומות סגורים או קרוב לאובייקטים (או שחקנים). הפופולריים ביותר הינם בגודל 2", 2.5" ו-3.5", אם כי יש גם סינוופ בגודל 5" או 7" למצלמות קולנוע מקצועיות. הסינוופ יהיה מסורבל יותר במהלכים אקרובטיים בשל המשקל העודף (בדומה לטייניוופ, אך פחות מורגש בזכות מנועים גדולים יותר) ולכן יהיה באופן כללי פחות מרגש להטסה.

הדגמים הפופולריים בסגמנט זה כוללים את GepRC Cinelog 35, Cinelog 25, BetaFPV Pavo, Axisflying וכו'

למתעניינים - סקירה של הסינוופ המוצלח ביותר לשנת 2024 של אוסקר ליאנג

רייסר:

שלדות לרחפנים המיועדים למרוצים, לרוב יהיו בגודל 5" (אם כי קיימים רייסרים 3" וגם 7" או 10").

הרייסרים יהיו בעלי משקל קל ככל שניתן, בכדי להשיג מהירות, זריזות ויכולת פניה טובה.

ברחפני רייסר הסוללה ממוקמת מתחת לשלדה ולכן הרחפן מקבל יכולות זריזות הרבה יותר. רייסרים לרוב יהיו מקרבון פחות עבה ביחס לשלדה שלהם ויהיו "עדינים" יותר. מנגד המהירות הסופית, התאוצה ויכולת הפניה שלהם מדהימה. הרבה רייסרים יבנו רחפנים בעלי מערכת וידאו אנלוגית בשל החסכון במשקל ובמקום - ובנוסף בגלל התכונה המאפיינת את המערכות האנלוגיות - לייטנסי (דיליי) קבוע ונמוך.

פריסטייל:

שלדות רחפני פריסטייל הם הרחפנים ה"קלאסיים" אשר ככל הנראה תופסים את החלק הגדול ביותר של שוק הFPV. מדובר ברחפנים שמיועדים לחטוף מכות ועדיין לשרוד. קיימות שלדות פריסטייל מאסיביות יותר אך כבדות יותר וכאלו עדינות יותר. רוב רחפני הפריסטייל יהיו בגודל 5", הרוב מגדירים את הגודל הזה ה"Sweet Spot" שנותן את ההתנהגות הטובה ביותר לסגנון הטיסה. בשלדות פריסטייל נראה תצורת "X" (הקלאסית) שלפעמים נראה את הפרופלורים של הרחפן במצלמה ותצורת "Deadcat" כאשר הזרועות הקדמיות פרוסות לצדדים וכך לא נראה את הפרופלורים במצלמה. נהוג לחבר על רחפני הפריסטייל מצלמת אקשן (לדוגמא GoPro או DJI Action) ואז גם בתצורת X לא נראה פרופלורים בפריים. בין השלדות המובילות בתחום הפריסטייל ניתן לראות את השלדה של ImpulseRC Apex המאוד פופולרית.

לונג ריינג' (LR):

שלדות המיועדות לרחפנים לטיסות ארוכות טווח, יהיו דומים בצורה לשלדות פריסטייל אך לרוב קלות יותר (עובי דק יותר).

סינליפטר:

מדובר בשלדות המיועדות לסחוב מצלמות קולנוע מקצועיות, לרוב יהיו בתצורת X8 - מה שאומר בעלי 8 מנועים, כאשר יש 2 מנועים על כל זרוע. לרוב יהיו בגודל 8" ומעלה ובעלי רכיבים יקרים מאוד ולכן גם השלדות יהיו יקרות משמעותית משאר הסגמנטים.

bottom of page